Christine Lundgren författare

Hon skriver för barn och unga

Hej Christine Lundgren, barnboksförfattare och redaktör på GIRL:IT!
Vad gör du på GIRL:IT?

Vad gör jag inte? Ingen dag är den andra lik på GIRL:IT! Min huvudsakliga uppgift är att jobba med våra böcker och tidningar som finns i GIRL:IT-boxarna.

När jag letar efter böcker som jag tror att GIRL:IT-medlemmarna vill läsa försöker jag tänka på vad jag själv gillar, eller hade gillat när jag var i den åldern. Jag försöker hitta manus som får mitt hjärta att dunka lite extra. Det kan vara att det är en lite extra spännande bok, eller att den har ett tema som man kanske inte läser om så ofta.

Varför har du valt att skriva just barn-/ungdomsböcker?

Det har aldrig riktigt varit ett medvetet val, jag har bara skrivit de berättelser jag själv skulle vilja läsa. Jag tycker böcker för barn och unga kan innehålla ett djup som vuxenlitteraturen saknar. Så det är kanske inte så konstigt att det blivit just dem jag riktar mig till i mitt skrivande.

Hur tycker du en bra barn-/ungdomsbok är?

Den ställer sig tydligt på huvudkaraktärens sida och förminskar inte de känslor som karaktären känner. Som vuxen kan det vara lätt att himla med ögonen åt vad barn och unga tycker är viktigt, eller ägnar sin tid åt, men jag tror det är viktigt att försöka komma ihåg hur mycket allting kändes när man var ung. För det gjorde det ju.

Känslorna får gärna synas och ta stor plats i en riktigt bra bok. Författaren ska inte försöka skriva unga på näsan, ”så här ska det vara och så här ska ni tycka”, och boken ska inte heller väja för att ta upp stora och svåra frågor.

Med tanke på din målgrupp, tycker du att du har ett extra stort ansvar som författare?

Ja, det tycker jag absolut! Jag anser att det är min uppgift som författare att tänka till ett extra varv när jag skriver. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle, och det tycker jag ska synas i det jag, och andra, skriver. Alla ska få kunna känna igen sig, eller få lära sig om nya kulturer eller bakgrunder. Och om detta skulle kännas ”svårt”, eller som att det inte passar ihop med den berättelse jag tänkt ut, så är det ju faktiskt mitt jobb att tänka om.

Vad har du för tips till andra som vill skriva för barn och unga?

Läääs mycket! Och skriv! Helst varje dag. Försök också tänka på och minnas hur du själv var som ung. Vad funderade du över? Hur kände du inför saker? Vad var du intresserad av, vad gjorde dig glad/ledsen? Undvik att skriva ”så här är det”, försök istället visa hur det kan vara.

Till sist: Vilka barn-/ungdomsböcker vill du tipsa om?

Percy Jackson – Född till hjälte av Rick Riordan: Första delen i serien om Percy Jackson. Hela bokserien är fylld med magi och grekisk mytologi, och lyckas både vara rolig, spännande och lärorik! Rekommenderas till åldern: 9-12 år.

Kaninhjärta av Christin Ljungqvist: En bok om två tvillingsystrar, som kan se spöken. Lite läskig, lite spännande och full av känslor att känna igen sig i. Rekommenderas till åldern: 12-15 år.

Citronbiblioteket av Jo Cotterill: En GIRL:IT-bok om unga Calypso som inte har det så lätt hemma. Definitivt en bok som inte väjer undan för det jobbiga i livet, men som också handlar om hur fantastiska böcker kan vara. Rekommenderas till åldern: 9-11 år.

Citronbiblioteket Jo Cotterill

GIRL:IT-boken “Citronbiblioteket” av Jo Cotterill.