Korte Tim Cahill blev Tiny Timmy

Tim_Cahill_porträtt
Tim Cahill.

Vad gör man när barnen inte läser böckerna de kommer hem med från skolan? Man skriver böcker de vill läsa! Det gjorde f. d. Premier League-stjärnan Tim Cahill och succén var ett faktum. Tiny Timmy-böckerna fortsätter att locka läsare till Kickerz-boxarna.

Kickerz ville veta mer om hur en hyllad fotbollsstjärna blev hyllad barnboksförfattare. Så vi frågade Tim Cahill, författare till Tiny Timmy-böckerna och tidigare anfallare i Everton FC och australiensiska landslaget.

Hur kom det sig att du började skriva Tiny Timmy?

– Mina barn kom hem från skolan med böcker som de inte ville läsa. Jag bestämde mig för att skriva något som gjorde läsningen kul.

Hur mycket inspiration har du hämtat från din egen fotbollskarriär?

– Jag börjar alltid med något som har hänt i mitt fotbollsliv. Det kan handla om att jag fick höra att jag inte var lång nog för att spela fotboll, att jag blev bänkad, skadad eller något sådant. När originalidén väl finns där, så listar jag ut hur det ska bli roligt för läsaren.

Kommer det fler böcker om Tiny Timmy?

– Absolut! Jag älskar att skriva böckerna. Så länge barnen gillar att läsa dem så kommer jag skriva dem. Jag vill hålla igång Tiny Timmy så länge det går.

Kan du berätta något som läsarna inte känner till om Tiny Timmy?

– Många av karaktärerna i böckerna är baserade på min verkliga familj och vänner. I böckerna är Kyah och Shae Timmys bröder. En av hans bästa vänner i skolan är Sienna. De är alla baserade på mina barn.

Vad är utmaningen med att skriva om fotboll?

– Jag har sysslat med fotboll hela mitt liv och tycker inte det är särskilt svårt att skriva om det. Den stora utmaningen är att starta med en idé och sedan få den till en hel berättelse som involverar alla karaktärer.

Kommer du skriva fler böcker i framtiden? Finns det några speciella karaktärer eller ämnen som du skulle vilja skriva om?

– Jag vill verkligen fortsätta med skrivandet. När det gäller Tiny Timmy så har jag en lista på min telefon med idéer som kan fungera för en ny bok. Så det kan bli många fler Tiny Timmy-böcker.

Hur kan man få barn att läsa mer?

– Läsning måste vara roligt! Det betyder att jag behöver hitta böcker som barnen är intresserade av. Då ser de fram emot läsningen. Istället för att se det som ett tvång.

Det sägs att atleter inte läser så mycket. Vad säger du om det?

– Jag tror det beror väldigt mycket på personen. Jag har haft lagkamrater som läst hela tiden och andra som föredragit att se på Netflix eller att lyssna på musik. Som fotbollsspelare reser du väldigt mycket, så det finns tid att läsa om du är intresserad av det.

Har du läst Zlatans bok? Vad tyckte du om den?

– Det jag gillade mest med Zlatans bok är att den verkligen visar på de svårigheter han behövde kämpa sig igenom för att ta sig dit han är idag. Jag har stor respekt för någon som har jobbat så hårt som honom för att ta sig till toppen av sportvärlden.

 

Fakta

Namn: Tim Cahill
Född: 6 december 1979
Landslagskarriär: Debuterade i Samoas U-17-landslag. Bytte sedan till Australiens landslag och debuterade där 2004. Han gjorde Australiens första och andra mål i ett VM-slutspel 2006, i 2-1 vinsten mot Japan. Han har spelat 107 landskamper för Australien.
Klubblag (junior och proffslag): 
Sydney Olympic  1995-1997
Sydney United 1997
Millwall FC 1997-2004
Everton FC 2004-2012
New York Red Bulls 2012-2015
Shanghai Shenhua 2015-2016
Hangzhou Greentown 2016-2017
Melbourne City 2017-2018
Millwall 2017-2018
Jamshedpur 2018-2019