Att uppmuntra sitt barns fritidsintresse är inte alltid helt okomplicerat. Det kan ibland innebära att du som förälder får lägga band på dig i vissa lägen.
Vare sig ditt barn helst sysslar med fotboll, ridsport, tv-spel eller läsning så är det viktigt att visa sitt engagemang som förälder. Men också på en lagom nivå: blir det för lite så kan intressen lätt svalna, och blir det för mycket kan barnet känna press och ångest.
Det handlar också om att försöka undvika att projicera sina egna barndomsdrömmar på nästa generation. Det är en sak att dela med sig av sin kärlek för något, en helt annan att förvänta sig att barnet ska ta över stafettpinnen till en familjetradition.
Forskning från visar nämligen att barn med omtänksamma föräldrar, som stöttar deras valda intressen, lyckas bättre i skolan, utvecklar mer positiva relationer, har enklare att känna empati och en större vilja att hjälpa andra. De är också friskare och mer nöjda med sina liv överlag. En ganska bra morot för att tänka på sitt föräldrabeteende, eller hur?
Här har vi samlat några tips på hur du kan tänka när du vill uppmuntra ditt barns utövande av ett fritidsintresse, eller hjälpa till att hitta ett:
Respektera barnets val
Försök att inte påverka barnets val av hobby. Låt det komma naturligt, och fokusera istället på att vara stöttande och nyfiken.
Visa engagemang …
Ja, det var det där med nyfikenheten! Att lägga näsan i blöt är inte alltid receptet för en lyckad relation med sitt barn, men i det här fallet är det nästan alltid positivt att visa att du bryr dig genom att ställa relevanta frågor och visa sitt intresse för intresset, så att säga.
… men inte för mycket!
Alla har väl stött på föräldrar som är lite för investerade i sina barns åtaganden. Det kan handla om en fotbollspappa som skäller på domaren eller en mamma som kräver att barnet ska ge sig ut och ridträna i piskande regn. Var inte den personen!
Häng på
Engagemang visar du förstås också genom att följa med barnet till aktiviteten, så länge som hen godkänner det. Ta dig tid, helt enkelt!
Lär dig tyda tecknen
Ibland kan barn vara dåliga på att kommunicera exakt hur de känner, men försök att tyda om deras aktivitet ger eller tar energi. Ibland kan stress eller olust ta sig uttryck i att barnet säger “jag har ont i magen”, snarare än att en mer explicit känsla formuleras.
Ha roligt!
Oavsett om intresset blir kort- eller långlivat – försök att ha kul under resan och låt det här bli en möjlighet att skapa ett ännu starkare band till varandra.
Källa: https://www.search-institute.org/our-research/youth-development-research/sparks-and-thriving/