Smart läsning

”Barn skapar mirakel när de läser. Därför behöver barn böcker.”
– Astrid Lindgren

Precis så är det.

Nästan varje dag pratas det om barn och deras läsning och att den är viktig. Men varför är läsning så viktigt, egentligen?

Läsning är helt enkelt en förutsättning för all bildning. En elev som läser mycket klarar sig också bra i andra ämnen, till och med matte. En 17-åring som har läst från tidig ålder har ett ordförråd på 50–70 000 ord. En 17-åring som inte har läst från tidig ålder har ett ordförråd på 15–17 000 ord.

Att läsa är nödvändigt

För att klara sig i vuxenlivet, förstå och kunna ifrågasätta avsändare av text, brukar man säga att det behövs ett ordförråd på cirka 50 000 ord.

Läskunnighet är också en förutsättning för ett mer jämlikt samhälle. Man får stärkt självförtroende, bättre självkänsla och lättare att känna sig inkluderad och delaktig; mindre ensam. Via läsning kan man även bli mer tolerant och empatisk mot andra människor, då man via böcker får ta del av nya perspektiv.
Allt det här är såklart jättebra, men låt oss inte glömma detta: Att läsa är nödvändigt, men också väldigt roligt.

Så, vad är det som gör våra böcker så bra för ditt barn?

  • Våra böcker är lästa och särskilt utvalda av våra medarbetare som är utbildade och kunniga inom barn- och ungdomslitteratur.
  • Vi håller oss uppdaterade om våra medlemmars intresseområden och scannar av bokutgivningen efter böcker som kan vara intresseväckande för medlemmarna.
  • All läsning är bra läsning och därför försöker vi ha en så variationsrik utgivning som möjligt, både gällande innehåll och utförande. Ibland får man kanske en serieroman, ibland en faktabok. Allt för att läsningen ska bli så givande som möjligt!
  • Alla läser olika. Olika fort, olika mycket. Därför är våra böcker indelade i olika läsnivåer, som är anpassade utifrån längd, innehåll och ålder. (Och du, det går alltid att byta läsnivå, om boken skulle kännas för lätt eller för svår.)

Christine, förläggare och bokansvarig på Stabenfeldt

 

2018.12.11

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Ingen bindningstid
Frakt ingår
Hoppa enkelt över en box
Läsglädje till över 100 000 barn

Checka in våra olika boxar! Första boxen 29:- inkl. frakt.

Penny & Friends ger 100% häst- och läsglädje!

GIRL:IT ger 100% girl power och läsglädje!

Kickerz ger 100% fotbolls- och läsglädje!