Skärmtiden börjar med dig

Att vara ett föredöme för sitt barn handlar inte bara om vad vi säger och gör. Dessutom handlar det om hur vi är närvarande tillsammans med våra barn.

Det börjar med dig

Här kommer sex tekniker för att skapa en harmonisk grund för umgänget med barnen. Därmed också för eget välbefinnande.
1. Filosofisk aspekt. Barnen kommer vara stora innan du ens hinner märka det. Därefter kommer du inte se tillbaka på deras barndom och önska att du spenderat mer tid med din mobil.
2. Se dig själv från utsidan. Nästa gång du tar fram mobilen i närheten av barnen, fundera på vad barnen ser. Är det ett beteende som du vill föra vidare?
3. Fråga barnen om din relation med mobilen. De kommer ha en åsikt. Till följd av den kan du komma att ändra ditt beteende.

Hjälp! Hur gör jag då?

4. Motstå frestelsen. En taktik är att lämna telefonen hemma eller i ett annat rum. Ytterligare en annan är att skapa ett farthinder för dig själv. Sätt ett lås på din skärm så du får en tankeställare – är det här verkligen rätt tid att kolla mobilen?
5. Sätt upp mobilfria platser för hela familjen. Inga mobiler vid matbordet eller i sovrummen. Det kan också vara smart att sätta upp en gemensam laddningsplats där hela familjens mobiler får ”sova” över natten. Därefter ange en bot som du får betala om du bryter mot reglerna. Pengarna ska sedan användas av hela familjen under helgen (vilken naturligtvis är mobilfri).
6. Skapa alternativ. Om det enda du har är din mobil, så kommer du att använda den. Till exempel för att lugna en ledsen tvååring. Men skärmar kräver skärmar, ju mer van ditt barn blir med hastigheten och färgerna i mobilen, desto mer kommer de att kräva dem. Skapa istället alternativ i hemmet (eller i bilen eller i en väska). Det kan vara böcker, gosedjur eller leksaker.
Det finns en del smarta appar – som hindrar användandet av andra appar under vissa tider. Exempelvis: https://offtime.app

2019.05.15

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Ingen bindningstid
Hoppa enkelt över en box
Läsglädje till över 100 000 barn

Checka in våra olika boxar! Första boxen 29:- inkl. frakt.

Penny & Friends ger 100% häst- och läsglädje!

GIRL:IT ger 100% girl power och läsglädje!

Kickerz ger 100% fotbolls- och läsglädje!