Förskolelärare läser högt för barn

Så skapar du en bra grund för läslusten

Barn, läsning och smart pedagogik. Vem är bättre att be om råd än den som jobbar med detta på heltid? Vi träffade förskoleläraren Lisbeth.

Hej Lisbeth Larsson, leg. förskolelärare på en avdelning för 3- till 5-åringar. 

Varför är det så viktigt att läsa?

Det finns flera olika faktorer som gör läsningen så viktig. Till exempel är det viktigt för språkutvecklingen, så man skapar ett stort ordförråd. Att läsa uppmuntrar även barnens fantasi och kreativitet, och ger en förståelse för nya fakta. Det ger också möjlighet till reflektion, och till samtal kring det man har läst. Sagor och berättelser kan också inspirera barnen till nya roliga lekar.

Hur jobbar ni med böcker på din avdelning?

Hos oss är böcker en naturlig del av dagen, och de är alltid tillgängliga. Vi läser mycket för barnen, och försöker även koppla in läsning och skrivande i barnens lek. När de leker affär har vi till exempel papper och penna framme så de kan skriva “handlelistor”, och vi låter barnen själva stå och bläddra i böckerna och “låtsasläsa”.

Låtsasläsa, vad är det?

Att låtsasläsa är precis vad det låter som, det är när man låtsar att man läser. Barnen leker oss vuxna helt enkelt. Och det är en mycket bra start, för det är då de förstår att krumelurerna på sidorna bildar ord, som i sin tur bildar en saga. En jättebra grund för läslusten!

Flicka läser förskola

Foto: Africa Studio/Shutterstock

 

Hur väljer ni böcker?

I början av terminen läser vi alltid mycket böcker som handlar om vänskap och känslor. Eftersom vi arbetar tematiskt på förskolan letar vi även efter böcker som följer temat. Förutom det går vi efter barnens ålder och individuella intressen.

Säkra kort brukar vara böckerna om Pettson, Alfons och Mamma Mu. Jag tror att Alfons är populär eftersom barnen kan identifiera sig med Alfons och hans känslor och saker som händer honom. Pettson- och Mamma Mu-böckerna är omtyckta på grund av sin humor och fantastiska illustrationer – man hittar alltid något nytt i bilderna.

Vi lär oss vilka böcker och författare som barnen gillar, så kan man återkomma till dessa om och om igen.

Har du något råd till föräldrar som väljer böcker? 

Välj bok efter barnens ålder och intresse. Fråga vilka böcker de läser på förskolan, och skaffa samma titlar själv. På så sätt känner barnen igen historierna, och kan sitta själva och bläddra och låtsasläsa.

Är det viktigt att ofta få nya böcker?

Det viktigaste är att det alltid finns bra böcker som barnen vill läsa. Om man lånar på biblioteket så försök ha böckerna hemma i minst fyra veckor, så hinner barnen lära sig historierna och börja “låtsasläsa”.

Barn läser i bok

Foto: Oleksiy Avtomonov/Shutterstock

Lisbeths 7 bästa tips för att ge små barn läslust:

1. Börja tidigt med att läsa för barnen, och läs mycket tillsammans. Visa att böcker ger massa glädje.

2. Läs alltid med inlevelse!

3. Ha alltid böcker synliga och tillgängliga hemma. Sätt upp en gammal tallrikshylla i låg höjd och sätt upp de nyaste böckerna där.

4. Låt barnen bläddra själva och “låtsasläsa” i böcker de känner igen.

5. Ha alltid böcker som du vet att barnen inspireras av och är nyfikna på hemma.

6. Besök ett bibliotek och visa vad man gör – och hur man beter sig – där.

7. Lär barnen att behandla böcker som en skatt, det är inget man kastar runt eller sliter i.

Till sist: Vilken är din favoritbok för högläsning?

Pannkakstårtan av Sven Nordqvist. Den boken är helt underbar, med ett fantastiskt språk, mycket fantasi och illustrationer som fascinerar.