Flicka läser skrattar läshjälpen

6 steg till roligare läsning

Försök få barn att göra något de inte tycker är roligt och du känner dig som någon i Mission Impossible. Men hur gör man läsning rolig då? Checka av våra sex punkter så är du en bra bit på vägen!

1. Kom över tekniktröskeln

Så länge lästekniken är jobbig är det sällan lustfyllt att läsa. Då blir läsandet bara en jobbig uppgift som ska bockas av. Glädjen med den egna läsningen infinner sig ofta inte förrän läsningen flyter på utan hinder, så man kan fokusera på bokens handling.

Så träna på lästekniken, och kom ihåg att det gamla ordspråket faktiskt stämmer: Övning ger färdighet.

2. Välj böcker på rätt nivå

Välj en bok som passar barnets läsnivå – hellre lite för lätt än lite för svår. Men se upp så handlingen inte blir för barnslig, eller vuxen. Variera med att välja en lite svårare bok som ni läser tillsammans. Genom att läsa spännande historier ihop kan du visa ditt barn att det gömmer sig ett stort äventyr mellan pärmarna, inte bara jobbiga hieroglyfer som tar en evighet att avkoda.

3. Läs tillsammans

Om ni läser högt tillsammans är det lättare att välja den bok som har den mest lockande storyn, och slippa ta hänsyn till hur svårt skriven den är. Låt ditt barn ställa så mycket frågor hen vill, både om svåra ord och om saker som sker i boken.

Högläsning_tillsammans_läsning_barn_Läshjälpen

Foto: Pressmaster/Shutterstsock

4. Välj böcker som ditt barn vill läsa

Det är inte nödvändigtvis samma böcker som du vill att ditt barn ska läsa. Hur mycket du än älskade Astrid Lindgren så vill ditt barn kanske hellre läsa en faktabok om vandrande pinnar. Och det är bara att acceptera. Gå till en bokaffär eller ett bibliotek och leta er fram till en bok som lockar ditt barn.

5. Prata om boken

Visa att du intresserar dig för ditt barns läsning, att den är både viktig och rolig för dig. Ställ frågor om vad som händer, vad ditt barn tror ska hända sen, och vad ditt barn tänker om handlingen och karaktärerna.

Läs mer: Så får ni igång boksnacket!

6. Välj en bok som filmatiserats

När boken är färdigläst så kan ni titta på filmen tillsammans. Kan vara en bra morot och belöning för den som bestämt sig för att böcker är tråkigt.

Film popcorn läshjälpen

Foto: 279photo Studio/Shutterstock