Så håller du igång barnens läsande över sommarlovet

Det är lätt att tro att läsningen händer av sig själv på sommaren, barnen har ju så mycket mer tid då! Men faktum är att det är tvärtom, skolelever halkar efter med läsningen på sommarlovet. Så vad kan du som förälder göra för att motverka det?

Lästid varje dag

Bestäm en tid varje dag då det är läsning som gäller. Läs högt för barnet, eller läs varsin bok tyst för er själva. Då får du ju också njuta ev en god bok! Och du är förebilden, för barn gör ju som bekant som de vuxna gör, inte nödvändigtvis som de säger.

 

Bli vän med biblioteket

Det är ingen självklarhet hur man ska botanisera bland bibliotekets utbud. Följ med barnet, och be en bibliotekarie visa var det finns böcker i olika genrer och för olika åldrar.

 

Skönlitterärt eller fakta

Låt barnet läsa något som hen gillar! Ha inte förutfattade meningar baserat på vad du själv tyckte om som barn, utan uppmuntra all läsning! Och när du sett vad barnet väljer, försök sätta dig in i ämnet så att ni kan prata om boken.

 

Bokserier

Du vet hur det är, har man läst den första delen i en serie är det nästan omöjligt att inte fortsätta. Man får lura hjärnan lite, om syftet är gott! Kolla vilken serie som kan passa ditt barn.

 

Isolerad med böcker

Det är oftast i hemmet som distraktionerna är som flest. Men ska familjen ut till en sommarstuga, i en båt eller på en biltur så kan boken vara den bästa packningen.

 

Ljudbok är också en bok

Även om läsning ger en annan typ av inlärning så är ljudboken ett sätt att njuta och få ta del av historierna ändå. Men var då ännu mer beredd på att diskutera innehållet, så att det inte bara blir ett bakgrundsljud medan barnet gör andra saker.

 

Inställningen avgör

Prata positivt om läsning! Dina ord och ditt tonläge kan göra hela skillnaden när du pratar om läsningen, kanske frågar du om ditt barn blev glad av den senaste boken i sin prenumeration!

2020.07.14

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Checka in våra olika boxar! Första boxen 59:- inkl. frakt.

Penny & Friends ger 100% häst- och läsglädje!

GIRL:IT ger 100% girl power och läsglädje!

Kickerz ger 100% fotbolls- och läsglädje!