Rashford tänker få fler att börja läsa

Att läsa böcker är inte bara viktigt, utan även coolt. Det säger fotbollsspelaren och Manchester United-stjärnan Marcus Rashford, som startat en bokklubb för att få fler unga – framförallt från mindre välbärgade miljöer – att vidga sina vyer.

 

Idag är Rashford en av världens mest välbetalda och inflytelserika idrottsmän, men det har inte alltid varit så. Han växte upp med sina syskon och en ensamstående mamma, som fick ha tre jobb för att kunna försörja sin familj. Och trots det var det inte alltid som man hade mat på bordet.

 

Mot bakgrund av det har Marcus Rashford gjort sitt yttersta för att inte andra engelska familjer ska behöva uppleva samma scenario, och bland annat samlat in flera hundratals miljoner kronor för att ge mat åt utsatta barn under coronapandemin. Han kämpar också för att övertyga de engelska politikerna om att samma grupp – motsvarande 1,5 miljoner ungdomar – ska få tillgång till ett mål gratis skolmat varje dag.

 

Men 23-åringen nöjer sig inte med det, utan har också gått ihop med förlaget Macmillan Children’s Books för att uppmuntra läs- och skrivkunnighet hos barn från alla möjliga socioekonomiska skikt, men med fokus på de allra fattigaste.

– I Storbritannien finns det idag 380 000 barn som aldrig ägt en bok. Jag själv började läsa först när jag var 17, och det ändrade hela min mentalitet och värld. Jag önskar verkligen att jag hade erbjudits möjligheten att läsa mer som barn, säger Rashford i en intervju med The Guardian.

 

I klubben ingår bland annat en bok som han skrivit (“You Are A Champion: Unlock Your Potential, Find Your Voice and Be The Best You Can Be”) tillsammans med journalisten Carl Anka, för att inspirera barn, men även andra publikationer ingår. Och att det finns ett behov råder det som sagt ingen tvekan om.

 

Flera studier har visat hur läsning på fritiden har en positiv effekt på områden som studieresultat och mental hälsa. Detta samtidigt som allt färre barn läser tidningar, böcker och magasin: i Storbritannien är det exempelvis inte mer än 26 procent av alla ungdomar under 18 år som gör det dagligen. Och inte har det blivit bättre på den fronten under coronapandemin.

 

Men just det kommer åtminstone inte stoppa Marcus Rashford från att genomföra sitt uppdrag.

– Böckerna ska nå ut till varje barn, även om jag behöver leverera dem personligen, konstaterar han.

 

Heja Marcus!

 

Källor:

https://www.theguardian.com/football/2020/nov/17/marcus-rashford-launches-book-club-so-every-child-can-experience-escapism

https://news.sky.com/story/marcus-rashford-launches-book-club-so-children-can-experience-escapism-of-reading-12134410

https://stabenfeldt.se/darfor-ar-det-viktigt-att-du-som-foralder-motiverar-till-lasning/

2021.03.03

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Ingen bindningstid
Hoppa enkelt över en box
Läsglädje till över 100 000 barn

Checka in våra olika boxar! Första boxen 29:- inkl. frakt.

Penny & Friends ger 100% häst- och läsglädje!

GIRL:IT ger 100% girl power och läsglädje!

Kickerz ger 100% fotbolls- och läsglädje!