Ladda för skolstart

Om ditt barn ska börja i ny klass eller skola så kan det vara på sin plats med pepp. Men det kan även behövas för den som ska tillbaka till samma miljö som innan lovet.

Låt nervositeten bli något bra!

Nervositeten kan bli något bra – tänk oron som ett positivt pirr istället. Pirr för att ditt barn ska träffa nya kompisar eller möta nya vänner. Men också att barnet tänker positivt kring utmaningarna som kommer, och att barnet kan klara av dem.

Här kan du som förälder hjälpa ditt barn att se positiva saker i olika händelser under den kommande skolstarten. Bloggaren Prestationsprinsen tar upp följande positiva saker: att prata om vad som ska bli roligt med uppropet och att börja skolan. Om barnet behöver hjälp att hitta dessa bra saker, så menar bloggaren att det exempelvis kan vara att nya grannflickan ska börja i skolan, att barnet får träffa sin favoritlärare eller att barnet får använda sina nya gymnastikskor. Men radiopsykologen HG Storm höjer ett varnande finger i sammanhanget. Föräldern ska inte ge barnet försäkringar om att ”det kommer gå bra” (eftersom föräldern inte kan garantera det). Det viktiga är att lyssna på barnet och att prata med barnets om barnets oro och rädslor.

Koll på läget

Ofta kan nervositeten minska om barnet känner att det har koll på läget. Hur ser skolan ut? Var ska barnet ta vägen? Det finns mycket information på nätet idag – låt barnet ta reda på så mycket det kan i förväg. Det kanske går att kontakta någon kommande klasskompis redan innan skolstart?

Förberedelser

Tipsa barnet om att vara förberedd. Barnet kan lägga fram kläder kvällen innan och packa väskan med saker som behövs. Hjälp barnet att komma i säng i tid kvällen innan skolstart. Om barnet har svårt att somna, prata med det om roliga saker som kan hända under morgondagen. Se till att barnet går upp i god tid på morgonen – det är lätt att bli nervös för annat om barnet behöver stressa för att hinna i tid.

Sömnforskaren Christian Benedict menar att en vecka innan skolstart är en bra tid att vänja kroppen och knoppen vid den nya rytmen. Det handlar om att vakna successivt tidigare på morgonen, men också sådana saker som matintag och fysisk aktivitet. Nu behöver familjen hitta tillbaka till vardagarnas mattider. Att röra sig är också viktigt. Aktiviteten ska då ske utomhus, så att barnet utsätts för mycket dagsljus.

För föräldern: Se till att du är uppe i god tid före barnen – så du har ett försprång. Se också till att ha god ordning på dina grejer. För vilken nytta har ni i hallen om barnet är färdigpackat, men du inte hittar nycklarna?

Barnet är inte ensam

Det är fler som känner som ditt barn! Flera är nervösa, pirriga och förväntansfulla. Men skulle ditt barn vara den enda som är ny i klassen, räkna med att de nya kompisarna kommer vara nyfikna. Tipsa barnet om att försöka våga ta kontakt, fråga om hjälp och ditt barn kommer få nya vänner snabbt.

Att inte skärma av sig

Tipsa ditt barn om att inte ta med mobilen – utan att lämna den i väskan eller skåpet. När man känner sig nervös är det lätt att ta till sådant som känns tryggt – till exempel mobilen. Men om barnet istället fokuserar på att lära känna sina nya klasskamrater, så hamnar barnet inte i en sits där barnet fryser ut sig själv ur gemenskapen.

Ditt barn har gjort det förut!

Ditt barn har fixat det förut – kanske både bytt klass och skola. Barnet klarar det igen.

Källor:

https://www.ungivbg.se (Vänersborgs kommun)

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-somnforskarens-basta-tips-infor-skolstarten

https://www.expressen.se/gt/supernannyns-basta-tips-vid-skolstarten/

Tips till föräldrar inför skolstarten: Hitta positiva saker med att börja skolan, istället för att bekräfta det negativa.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6499728

2019.08.18

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Ingen bindningstid
Hoppa enkelt över en box
Läsglädje till över 100 000 barn

Checka in våra olika boxar! Första boxen 59:- inkl. frakt.

Penny & Friends ger 100% häst- och läsglädje!

GIRL:IT ger 100% girl power och läsglädje!

Kickerz ger 100% fotbolls- och läsglädje!