Korte Tim Cahill blev Tiny Timmy

Tim_Cahill_porträtt
Tim Cahill.

Vad gör man när barnen inte läser böckerna de kommer hem med från skolan? Man skriver böcker de vill läsa! Alltså gjorde f. d. Premier League-stjärnan Tim Cahill precis det och succén var ett faktum. Tiny Timmy-böckerna fortsätter att locka läsare till Kickerz-boxarna.

Kickerz ville veta mer om hur en hyllad fotbollsstjärna blev hyllad barnboksförfattare. Därför frågade vi Tim Cahill, författare till Tiny Timmy-böckerna och tidigare anfallare i Everton FC och australiensiska landslaget.

Varför började du skriva om Tiny Timmy?

– Mina barn kom hem från skolan med böcker som de inte ville läsa. Till följd av det bestämde jag mig för att skriva något som gjorde läsningen kul.

Inspiration från den egna karriären

Hur mycket inspiration har du hämtat från din egen fotbollskarriär?

– Jag börjar alltid med något som har hänt i mitt fotbollsliv. Exempelvis kan det handla om att jag fick höra att jag inte var lång nog för att spela fotboll. Därefter att jag blev bänkad, skadad eller något sådant. Slutligen, när originalidén väl finns där, så listar jag ut hur det ska bli roligt för läsaren.

Kommer det fler böcker om Tiny Timmy?

– Absolut! Framförallt älskar jag att skriva böckerna. Så länge barnen gillar att läsa dem så kommer jag skriva dem. Kort sagt, så vill jag hålla igång Tiny Timmy så länge det går.

Kan du berätta något som läsarna inte känner till om Tiny Timmy?

– Många av karaktärerna i böckerna är baserade på min verkliga familj och vänner. Bland annat är Kyah och Shae Timmys bröder. Likaså är en av hans bästa vänner i skolan Sienna. Det vill säga – de är alla baserade på mina barn!

Vad är utmaningen med att skriva om fotboll?

– Jag har sysslat med fotboll hela mitt liv. På grund av det tycker jag inte det är särskilt svårt att skriva om det. Dock är det en utmaning i att starta med en idé och sedan få den till en hel berättelse. Samtidigt ska den involvera alla karaktärer.

Kommer du skriva fler böcker i framtiden? Finns det några speciella karaktärer eller ämnen som du skulle vilja skriva om?

– Jag vill verkligen fortsätta med skrivandet. När det gäller Tiny Timmy så har jag en lista på min telefon med idéer som kan fungera för en ny bok. Med andra ord kommer det bli många fler Tiny Timmy-böcker.

Roliga böcker lockar till läsning

Hur kan man få barn att läsa mer?

– Först måste läsning vara roligt! Därför behöver man hitta böcker som barnen är intresserade av. Därmed ser de fram emot läsningen. Annars finns risken att de ser läsningen som ett tvång.

Det sägs att atleter inte läser så mycket. Vad säger du om det?

– Först och främst beror det på personen. Å ena sidan har jag haft lagkamrater som läst hela tiden. Å andra sidan har jag haft andra som föredragit att se på Netflix eller att lyssna på musik. På grund av alla resor du gör som fotbollsspelare, så finns det tid att läsa om du är intresserad av det.

Avslutningsvis – har du läst Zlatans bok? Vad tyckte du om den?

– Framför allt gillade jag Zlatans bok eftersom den verkligen visar på de svårigheter han behövde kämpa sig igenom för att ta sig dit han är idag. Dessutom har jag stor respekt för någon som har jobbat så hårt som honom för att ta sig till toppen av sportvärlden.

 

Fakta

Namn: Tim Cahill
Född: 6 december 1979
Landslagskarriär: Först drog han på sig en landslagströja i Samoas U-17-landslag. Sedan bytte han till Australiens landslag och debuterade där 2004. Därefter gjorde han Australiens första och andra mål i ett VM-slutspel 2006, i 2-1 vinsten mot Japan. Sammanfattningsvis har han spelat 107 landskamper för Australien.
Klubblag (junior och proffslag): 
Sydney Olympic  1995-1997
Sydney United 1997
Millwall FC 1997-2004
Everton FC 2004-2012
New York Red Bulls 2012-2015
Shanghai Shenhua 2015-2016
Hangzhou Greentown 2016-2017
Melbourne City 2017-2018
Millwall 2017-2018
Jamshedpur 2018-2019

2019.04.12

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Ingen bindningstid
Hoppa enkelt över en box
Läsglädje till över 100 000 barn

Checka in våra olika boxar! Första boxen 59:- inkl. frakt.

Penny & Friends ger 100% häst- och läsglädje!

GIRL:IT ger 100% girl power och läsglädje!

Kickerz ger 100% fotbolls- och läsglädje!