Inred på rätt sätt – och få dina barn att läsa

Att uppmuntra sina barn till läsning kan göras på många olika sätt. Ett är att tänka igenom hur man inreder sitt hem, och därigenom erbjuder bra läsmiljöer.

Aldrig har vi väl varit så mycket i vårt eget hem som under det senaste året. Och för många har det säkerligen lett till funderingar kring vad man kan förändra för att trivas ännu bättre. Det har, helt enkelt, uppstått en gyllene möjlighet att låta föremål byta plats eller helt enkelt inreda om från scratch.

Vissa förändringar kan vara estetiska, andra funktionella. Några är både det ena och det andra. Men allra bäst är det förstås om förvandlingen leder till konkreta förbättringar.

Som att öka lusten till läsning. I flera av våra tidigare blogginlägg här på sajten har vi berört vikten av att unga läser. Forskning har bland annat visat att det leder till positiva effekter på skolresultat och välmåendet överlag, för att bara nämna några saker.

Hur ger man då förutsättningar till regelbundet bläddrande genom sitt sätt att inreda? Här kommer några enkla tips:

 

Ha böckerna tillgängliga

Låt böcker och magasin stå på hyllor som era barn kan nå, gärna på deras favoritplatser i huset. Se också till så att dessa hyllor är välorganiserade och inbjudande.

 

Visa omslagen

Placera böckerna så att deras omslag är vända utåt – det gör dem lättare att upptäcka! Se gärna till att då och då rotera de böcker som syns, för att skapa variation och på så sätt hålla barnens intresse vid liv. Kanske något baserat på säsong, saker som dina barn är intresserade av just nu eller något de håller på att lära sig i skolan?

 

Skapa en mysig läshörna (som inte står vid en tv)

Det kan vara en fåtölj med en bra läslampa eller en soffa med filtar och mjuka kuddar. Genom att ha en plats som är ombonad och mysig så kan man enklare skapa rutiner som innebär att barnet/barnen sätter sig där varje dag för att läsa en liten stund. Och det är viktigt att inte tv:n står inom synligt avstånd, för den blir lätt en distraktion.

 

Placera ut små läskorgar

Alla böcker måste såklart inte stå på hyllor. Varför inte ställa ut små korgar fyllda av böcker, serietidningar och magasin på platser där dina barn ofta hänger? Det gör sannolikheten större att de plockar upp något för att bläddra när lusten faller på.

 

Tänk på ljuset

Om det är en årstid med mörka kvällar så är det förstås jätteviktigt att tänka på att ha lampor som gör att din myshörna kan användas dygnet runt, året runt. Annars blir det mest en plats som ser fin ut, men aldrig används.

Där har du några tips – bara att sätta igång! 

2021.03.17

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Checka in våra olika boxar! Första boxen 59:- inkl. frakt.

Penny & Friends ger 100% häst- och läsglädje!

GIRL:IT ger 100% girl power och läsglädje!

Kickerz ger 100% fotbolls- och läsglädje!