Blogg

5 lästips!

Önskar du att ditt barn läste mer? Det visar sig att det med ganska enkla medel kan man göra sitt hem till ett läsande hem. Kort sagt – följd dessa fem tips, så har ni kommit en bit på vägen!

1. Läs själv & inspirera!
Framför allt är vuxnas läsning är den viktigaste inspirationen för barn att vilja läsa, visar forskning. Speciellt föräldrarnas läsning har betydelse. Visa att du också läser och berätta vilken bok du läser just nu. Därmed kan du väcka läsintresset hos ditt barn!

2. Ha många böcker hemma!
Det stämmer faktiskt! Till följd av att växa upp i ett hem med många böcker, så ökar läsförståelsen. I alla fall enligt en internationell studie. Effekterna gäller visserligen på lång sikt, men det är lika bra att börja samla redan nu!

3. Läs tillsammans!
Att läsa tillsammans är ett jättebra sätt att väcka läslusten. Å ena sidan är det ett tillfälle för dig och ditt barn att umgås. Å andra sidan är ett sätt för barnet att få ta till sig berättelsen genom att se, höra och kunna ställa frågor under tiden. Genom högläsning får man både se hur ett ord stavas och hur det ska uttalas. Alltså en perfekt kombo!

4. Gå till biblioteket!
Bibliotek är fantastiska. Det är en plats dit vi kan gå och få titta, känna på och bläddra i böcker. En plats där det finns människor som jobbar med att hjälpa oss leta och hitta titlar som vi kan vara intresserade av. Och sedan får vi ta med oss boken hem!

5. Prata om läsning!
All forskning visar på samma sak: Barn som får prata om vad de läst får bättre läsförståelse. Och det är enkelt att börja! Du kan till exempel börja med att säga: ”Berätta för mig vad boken handlar om!”

 

X