Det värdelösa kändisskapet

Linda Skugge inspireras av saker hon hör och ser i vardagen. Men också av kändisskapets mörkare sidor. Det är några av många ämnen som har fått plats i historien om Alexia och regnbågsfamiljen.

– Det är alltid bra att skriva om saker man kan. Alexia och regnbågsfamiljen utspelar sig på en teater. Jag lärde mig hur det fungerar på en teater när jag var producent på Teater Brunnsgatan 4. Då var jag där nästan varje dag, berättar Linda Skugge.

– Men det kan också vara ord jag snappat upp. Som Gerillateater. Det är en slags politisk teater som man spelar ute på gatan. Det var en skådis som ville göra det i samband med valet 2014. Och ordet blev kvar hos mig.

I boken får vi följa Alexia som är en känd youtuber. Men allt är inte perfekt bara för att hon är känd.

Kändisskapets mörka sida

Linda Skugge brinner för att berätta om kändisskapets baksida. Så det kom med som en naturlig del i Alexia och regnbågsfamiljen. Det kommer fortsätta vara en del av hennes skrivande även framöver.

– Det är helt värdelöst att vara känd. Alla tror att de vet hur det är. Alla har förutfattade meningar om hur man är. Folk är ofta nyfikna på ett obehagligt sätt. Det tänds något i ögonen på dem. För de har sett en på tv.

Linda menar att en vanlig missuppfattning är att alla kända personer är rika.

– Det stöter jag på ofta. Det fick mina barn höra – att deras mamma måste vara jätterik eftersom hon varit med i TV4. Men så är det verkligen inte. Ofta är det tvärtom. Att de mest kända namnen får minst betalt. De förväntas ändå vilja göra det. För att synas. Det mest förödmjukande som finns är att vara jättekänd och samtidigt jättefattig!

Våga prata om nackdelarna

Det är viktigt att förklara för unga att det inte är något självändamål att bli känd, berättar Linda Skugge.

– Jag möter ofta unga när jag föreläser i skolor. Där säger alla att de vill bli kända. Varför vill de bli kända? Varför säger ingen som det är? Att det ofta är väldigt dåligt betalt inom kultursektorn. Det är bättre att ha ett annat yrke som man får ordentligt betalt för. Där kan man hitta stoff som man behöver som skådis eller författare!

2019.03.08

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Checka in våra olika boxar! Första boxen 59:- inkl. frakt.

Penny & Friends ger 100% häst- och läsglädje!

GIRL:IT ger 100% girl power och läsglädje!

Kickerz ger 100% fotbolls- och läsglädje!