Tips för Boksnack på läshjälpen

Dags för boksnack!

Nej, du behöver inte förvandla hela hemmet till en bokcirkel. Men att börja prata mer om läsning kan väcka nyfikenhet. Så här gör du!

Att prata om det vi läst är minst lika viktigt som att läsa. Genom att diskutera med andra kan vi förstå och upptäcka nya saker med texten.

En bra start är att prata om böcker med barnen. Alltså inte bara om innehållet, utan om böcker i sig. Vad har ni för böcker hemma? Hur ser de ut? Vad handlar de om? I vilken ordning står de i bokhyllan?

Och varför inte prata om biblioteket, eller bokhandeln? Besök biblioteket tillsammans och känn på böckerna. Vilken bok tycker ni ser rolig ut, vilken bok ser tråkig ut? Prata om varför platser som erbjuder böcker finns, och varför de behövs.

Mitt i vardagsstressen, mellan hämtning och lämning och aktiviteter och läxor, kan det kännas svårt att hitta tid till att prata om böcker. Men det är ju först när vi pratar om något som vi verkligen kan förstå det, därför är det bra att försöka hitta en stund då och då. Varför inte vid middagsbordet, eller i bilen på väg till fotbollsträningen?

Högläsning förälder barn Läshjälpen

Foto: 4 PM production/Shutterstock

Så får ni igång bokpratet hemma!

 

1. Gör det till en mysstund.

En del av Fredagsmyset förvandlas lätt till Läsmyset. Eller varför inte Pratmyset?

2. Prata om mer än böcker

Det skrivna ordet finns ju överallt runt omkring oss! Stod det något roligt på mjölkpaketet imorse? Eller har ditt barn bläddrat i en serietidning? Kanske kan ni prata om vad den där filmbeskrivningen på Netflix egentligen säger om filmen? (Och efter ni har sett filmen: Stämde beskrivningen överens med innehållet?)

3. Fyra frågor att ställa

Börja med dessa frågor, som Aidan Chambers tipsar om i sin bok “Böcker inom och omkring oss”.

• Jag undrar om det var något speciellt du gillade i boken?

• Jag undrar om det var något du inte gillade?

• Jag undrar om det var något du inte förstod eller tyckte var svårt? Om du har några ”frågetecken”?

• Jag undrar om du lade märke till några mönster eller kopplingar?

4. Håll inget förhör

Kom ihåg att det inte är ett läxförhör, utan ett vanligt samtal du och ditt barn kan ha kring boken.

frågeformulär-mamma

Foto: Toranosuke/Shutterstock

5. Låt barnet prata

Lyssna, avbryt inte, det finns inget ”rätt” eller ”fel” när man har boksamtal. Undvik ordet ”varför”, som får det att låta som ett förhör, men som också är en alldeles för stor fråga för att man ska kunna svara på den på ett enkelt sätt.

6. Sätt en tid

Sätt undan en bestämd tid, bara för dig själv, så är chansen större att det blir av.

7. Och kom ihåg:

Du behöver inte sitta inne med alla svaren. Det är okej att inte veta. Chansen är faktiskt stor att ditt barns perspektiv ger dig en ny syn på det ni läst. Häftigt!

Lycka till!