Brukar du också ta semester från högläsningen?

På sommaren tar föräldrar oftast inte bara ledigt från sina jobb, utan även från högläsningen tillsammans med sina barn. Känner du möjligtvis igen det?

Det är lite paradoxalt egentligen att läsning minskar under helger och semestrar, eftersom det är då man egentligen borde ha tid att sjunka ner i en bok tillsammans med sina barn. Tidsbrist är förstås ett skäl, prioritering av skärmtid och lek ett annat.

Samtidigt är det generellt sett många som läser högt för sina små – ungefär hälften av alla föräldrar med barn i åldrarna 0-9 år gör det dagligen, och det är siffror som långsamt smyger uppåt enligt en undersökning från stiftelsen LegiLexi. Det är inte heller någon moralisk pekpinne att betona betydelsen av det, utan från forskningens sida är bilden helt enkelt entydig.

De som läser som små har större chans att göra det när de blir större, och det finns en positiv korrelation mellan just läsning och utbildning samt välmående. Du kan på så sätt se det som en investering i dina barn – och något som bör pågå året runt, även om det förstås är betydligt lättare sagt än gjort.

Här kommer några tips för att hålla läsningen vid liv även under sommaren:


Läs inte bara på kvällstid

Ibland är det enkelt att fastna i gamla, invanda vardagsmönster, som att högläsning bara kan ske i samband med läggdags. Men så är det ju faktiskt inte. Ta med en bok till stranden eller hitta en lucka mitt på dagen, och se det som en möjlighet att vara tillsammans och skapa ett ännu starkare band till varandra.


Hitta böcker som även du gillar

Oftast utgår man från sitt barn och vad hen brukar gilla för typ av böcker, vilket kanske leder till att du får kväva dina gäspningar medan du läser. Ta därför tillfället i akt att hitta något som du också finner intressant – du kanske hellre läser något faktabaserat än skönlitterärt? Eller tvärtom? Hur som helst är det ett bra knep.


Hitta spännande bokserier

Liksom i fallet med serier på tv så är det enklare att hålla engagemanget vid liv om man följer något spännande över tid, där karaktärerna också hinner fördjupas. Det finns dessutom jättemånga bra bokserier för barn – fråga på biblioteket om du behöver tips!


Prata om läsning

Böcker är bra samtalsämnen, och att prata om det i vardagen gör också att man bygger upp en längtan efter att läsa.

Inte så krångligt, va? Hoppas att ni får en fin och läsfylld sommar?

 

Källa: https://legilexi.org/inspirationsbibliotek/forskning-rapporter/hoglasning/

2021.05.07

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Ingen bindningstid
Hoppa enkelt över en box
Läsglädje till över 100 000 barn

Checka in våra olika boxar! Första boxen 29:- inkl. frakt.

Penny & Friends ger 100% häst- och läsglädje!

GIRL:IT ger 100% girl power och läsglädje!

Kickerz ger 100% fotbolls- och läsglädje!