Barnen berättar om sina läsvanor

Vad gillar barn och unga att läsa, hur mycket läser de, och var och när? Vi träffade Hedda, 9 år, Joel, 12 år, och Stella, 13 år, för att höra mer om deras intresse för läsning.

Hur ofta (och hur länge) läser du?

Hedda: Jag läser varje dag, mellan en halvtimme till en timme, innan jag ska sova. Och så prenumererar jag på några tidningar, så om någon sådan har kommit så kan jag läsa den också.

Joel: Jag läser ungefär 1-3 gånger i veckan, i ungefär en halvtimme eller timme, men det varierar lite. Om jag börjar med en bokserie så vill jag läsa hela, men sen kanske jag inte läser på ett tag.

Stella: Jag lyssnar på ljudböcker varje dag, mest när jag ska sova men ibland även på dagen. Då kan jag spela spel samtidigt. Men jag har också läst ganska många böcker, fast jag gör det inte lika ofta. Läser jag så gör jag det i  ungefär en timme, men en ljudböcker kan jag lyssna på i upp till fyra timmar! Och många böcker lyssnar eller läser jag om flera gånger. Jag läser så fort att det ibland är saker jag missar eller inte förstår helt.

 

Vad är det för typ av böcker?

Hedda: Jag gillar kapitelböcker bäst, de är oftast spännande och räcker länge. Oftast handlar de om tjejer som är några år äldre än jag själv. Jag har några favoriter, “Poppy Pim” handlar om en tjej som är uppvuxen på cirkus, “Godnattbok för rebelltjejer” är bra för att den handlar om modiga tjejer som gör spännande saker, jag gillar även serien om hästen Sigge, och “Nikkis dagbok” för de är tjocka, 250 sidor! Det ska helst vara lite bilder också, men inte för mycket.

Joel: Jag gillar böcker som är roliga, särskilt “Dagbok för alla mina fans”. Det är många i min klass som läser den serien. Den är lättläst och lite annorlunda för att den är så komisk. Och så är det minst en bild per uppslag och det gillar jag, det blir tydligare då.

Stella: Jag läser nästan bara fantasy. Det började med att min storebror lyssnade på en fantasybok, och då började vi lyssna tillsammans. Min favoritbokserie är “Warriors”, som jag lyssnar på på engelska. Men jag är bara på bok 13 av 96… Om inte hela serien finns som ljudbok kan det bli så att jag lyssnar på de böcker som finns och sedan läser resten.

 

Läser du tidningar också?

Hedda: Jag prenumererar både på en serietidning och några som har mer vanliga artiklar för barn.

Joel: Jag läser inte så mycket tidningar, det finns en tidning med artiklar för barn som jag läser hemma hos mamma och i skolan.

Stella: Nej, jag prenumererade på en serietidning när jag var liten men jag läste inte så mycket i den.

 

Var läser du helst?

Hedda: Jag är på mitt rum, jag vill inte läsa när jag är med kompisar.

Joel: Det kan vara skönt att vara ensam när man läser, men det är också roligt om man är flera stycken som läser samma bok så att man kan prata om den.

Stella: Jag vill vara på mitt rum, men sen läser jag även i klassrummet. Och är det en bra bok kan jag ha med mig den även när det är andra människor runt omkring,

 

Läste dina föräldrar för dig när du var yngre?

Hedda: Ja, mina föräldrar läste alltid för mig varje kväll, och nu gör de det för min lillasyster.

Joel: Ja, det var ofta som de läste för mig innan man skulle sova. Och det är ju bra, för då får man ju större intresse för att läsa sen också. Jag minns att jag ville höra sagor, och vissa favoriter kunde jag lyssna på tio gånger för de var så bra!

Stella: Jag kommer ihåg så bra, men jag minns några böcker vi läste, jag ville nog att de skulle läsa för mig i alla fall.

 

Vad är skillnaden med att läsa jämfört med att kolla på en film eller serie?

Hedda: Jag gillar ju både att kolla på min surfplatta och att läsa, men ibland om jag har en bra bok så kan jag välja den framför surfplattan.

Joel: När jag tittar på en film så blir det ju en tydligare bild av vad som händer, om jag läser så måste jag ju verkligen förstå alla ord för att fatta vad det är som händer.

Stella: Jag tycker inte att det är någon skillnad på ljudbok och att läsa, förutom att i en ljudbok kan det påverka om jag inte tycker om uppläsaren. Men ser jag på en serie eller film så ser jag oftast klart den, så är det inte med böcker, dem kan jag avbryta om det kommer en bit som inte är så spännande.

 

Läser du böcker på skoltid också?

Hedda: Vi har en läsbok i skolan men jag tycker inte den är särskilt spännande, och så får jag bara läsa ett kapitel i veckan så jag hinner läsa det flera gånger om.

Joel: I skolan läser jag oftast bara om jag skulle ha tid över.

Hedda: Vi får läsa en fritt vald bok men ibland har vi något som alla i klassen får läsa samtidigt. Den vi har nu är bra, för det är fantasy!

 

2020.05.26

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Ingen bindningstid
Hoppa enkelt över en box
Läsglädje till över 100 000 barn

Checka in våra olika boxar! Första boxen 29:- inkl. frakt.

Penny & Friends ger 100% häst- och läsglädje!

GIRL:IT ger 100% girl power och läsglädje!

Kickerz ger 100% fotbolls- och läsglädje!