Bokstäver på tallrik ät mer ord läshjälpen

Äter ditt barn tillräckligt många ord?

50 000 ord.
Så många ord behöver barn lära sig fram tills de blir unga vuxna för att klara sig i samhället. Dags att lägga upp lite nya spännande ord på tallriken för ditt barn att provsmaka?

Det gäller att tugga i sig orden. Våga provsmaka och sedan smälta orden. Ta in dem i systemet och så att de kan begripas och användas igen. Annars blir livet som vuxen tufft.

För att slippa hamna på efterkälken bland sina jämnåriga behöver barn lära sig cirka 50 000 ord tills de räknas som unga vuxna. Det har den kände läsforskaren Ingvar Lundberg slagit fast. Utan ett så pass stort ordförråd blir det svårt att ens göra så vardagliga saker som följa instruktioner, läsa en artikel i en dagstidning eller hänga med i en nyhetssändning.

Pojke ljudbok

Foto: Savitskaya iryna/Shutterstock

Ljudböcker räknas

Ett barn behöver därmed lära sig ungefär 3 000 ord varje år. Det blir tio nya ord varje dag. Eller ett nytt ord var 90:e minut under dygnets vakna timmar. Hjälp! Det låter mycket, eller hur? Lugn. Räddningen här heter läsning. Absolut bästa sättet att utöka sitt ordförråd är nämligen att läsa eller lyssna på text. Ljudböcker eller högläsning räknas alltså också. Att sedan samtala om vad man har läst ökar ordförrådet ytterligare.

Lästips: Så får du igång boksnacket hemma! 

Även här har nämligen Ingvar Lundberg statistik som talar för sig själv.
• En 17-åring som har läst eller lyssnat på text har ett ordförråd på 50-70 000 ord.
• En 17-åring som inte har läst eller lyssnat på text har ett ordförråd på 15 000- 17 000 ord.

5000 timmar

Tiden som barnen spenderar i skolan räcker tyvärr inte till för att skapa det ordförråd som behövs. Inom läsinlärningen heter det att barn behöver läsa i totalt 5000 timmar bara för att komma upp på en flytande läsnivå. Skoltimmarna räcker helt enkelt inte till. Fritidsläsning är helt avgörande.

Och även om ordförrådet börjar formas redan från när barnen föds är det skolåren som är avgörande. En sjuåring som börjar grundskolan har i genomsnitt ett ordförråd på 7 000 ord, enligt Mats Myrberg, professor i specialpedagogik vid Stockholms universitet. Det betyder att det är mååånga ord att lära sig på kort tid för att komma upp i de önskade 50 000.

Vårt förslag: Duka nästa middag med en efterrätt av nya, välsmakande ord – i form av en kul bok?